Sibirski ariš

Sibirski ariš za izradu Vaše drvene terase, fasade i ograde. Idealan za vanjsko uređenje i otporan na vremenske uvjete.

Sibirski ariš raste u hladnim područjima sjeverne hemisfere. Zbog zahtjevnih vremenskih uvjeta (lako podnosi ekstremno niske temperature, do - 50 ° C) u kojima raste stablo, drvo je vrlo izdržljivo i trajno, otporno na vlagu i gljivice. Nije ga potrebno dodatno štititi.


Sibirski ariš voli vlažnu, rahlu, duboku i prozračnu zemlju bogatu mineralima. Vrlo je osjetljiv na nedostatak vode. Bolje uspijeva na vapnencu nego na silikatnom tlu. Voli veću vlažnost zraka i dobro prozračena mjesta. Smeta mu prekomjerna vlaga i magla. U nižim predjelima najbolje uspijeva na sjevernim padinama. Na višim nadmorsim visinama ne bira mjesto i sprečava eroziju tla. Za rast ne treba puno topline, niti dugu vegetacijsku sezonu. Za rast mu je dovoljno 50 dana u godini. Dobro podnosi veće količine snijeha i jak vjetar. Rast sibirskog ariša je sjeverna Skandinavija, istočna Rusija, Sibir i sve do kraja sjeverne Kine. U Skandinaviji se sadi za potrebe drvne industrije.


Sibirski ariš je drvo široke upotrebe. Zbog prirodne trajnosti, tvrdoće i dekorativnosti može se koristiti za vanjsku i unutarnju ugradnju. Pored dobrih prirodnih svojstava, sibirski ariš se dobro obrađuje. Drvo se koristi za drvene konstrukcije koje su u doticaju sa vodom, građevine koje su doticaju sa zemljom, drvene ograde, drvene fasade, drvene terase ili za podove terase, za podove balkona, mostove, stabilni namještaj, vanjski namještaj i korita. Njegove ukrasne značajke omogućuju nam da ga koristimo za izradu stilskog namještaja ili za izradu ukrasnih proizvoda kao što su: kuhinjske ploče, ručke, drvene vješalice.


Drvo sibirskog ariša se zbog svoje trajnosti i stabilnosti preporučuje za proizvodnju:

- privatnih i javnih drvenih terasa

- drvenih fasada

- drvenih ograda

- vrtnih staza

- drvenih balkonskih terasa


Drvo je potrebno održavati na godišnjoj osnovi.

Odabir sibirskog ariša definitivno je kupnja visokokvalitetnog materijala po atraktivnoj cijeni.sibirski macesen


Podaci:

  • lat. Larix sibirica
  • porijeklo: Sibir
  • tvrdoća: 1100 (Janka ljestvica) - nisko do srednje tvrdo drvo
  • boja: svjetlo žuta
  • spec. težina: 535-670 kg/m3