Drvene fasade – vidljivo pričvršćivanje

Predstavljamo vam dva načina montaže drvene fasade, vidljivu i nevidljivu montažu. Bez obzira na način pričvršćivanja, postoji nekoliko oblika podloge na koju želite montirati drvene elemente (ugradnja na betonsku podlogu, željeznu konstrukciju, travnatu površinu, kamen, drvena konstrukcija ...).

Montažu drvene terase ili fasada možete napraviti sami. Preporučuje se iskustvo u obradi drveta i pravi alat. Rado ćemo vam pomoći našim savjetima.
Možemo Vam pomoći sa montažom! Nazovite nas na 01 3498 605 ili nam pošaljite poruku na #EM#696f646c4471636663276279#EM#. Naši stručnjaci su Vam na raspolaganju za savjete i mogu Vam pripremiti neobvezujuću ponudu.


Vidljivo pričvršćivanje drvenih dasaka za fasadu


Prilikom izrade drvene fasade treba voditi računa da se podkonstrukcija pravilno pričvrsti na podlogu i izravna. Podkonstrukcija nosi svu težinu pričvršćenih dasaka. U pravilu se težina fasade zajedno s podkonstrucijom ne smije prenijeti na izolaciju, jer bi se to moglo deformirati izolaciju što bi se uskoro odrazilo i na izgledu same vaše drvene fasade.

Najjednostavniji sustav ugradnje započinje pričvršćivanjem podkonstrukcije na odgovarajuću udaljenost od zida. Udaljenost između zida i vrha podkonstrukcije također diktira debljinu izolacije. Izolacija zatim ispunjava prostor između zida i vrha podkonstrukcije.

lesene fasade sibirski macesen
Slika 1: Montaža podkonstrukcije

Udaljenost između podkonstrukcija uglavnom se određuje širinom izolacijskih ploča. Najveća preporučena udaljenost između podkonstrukcija ne smije prelaziti 70 cm.

1. Počinjemo postavljati potkonstrukciju na takav način da pričvršćujemo dvije krajnje letvice. Zategnemo konop između njih, što nam pomaže da osiguramo da se sva daljnja montaža nalazi na istoj udaljenosti od zida.

2. Nakon što ne postavljamo izolaciju između zida i podkonstrukcije, nastavljamo s postavljanjem crne folije parapropusne koja se učvršćuje na podkonstrukciju.

3. Potom slijedi postava konstrukcije 42x42 mm koju smo prethodno obojali u crno što sprečava da se preko fasadnih daski vidi svijetlo drvo. Ove letvice se koriste za izradu zračnog mosta i istodobno kao nosiva konstrukcija, na koju počinjemo pričvšćivati fasadne elemente.

VAŽNO!
Čitav gore opisani postupak priprema je za vodoravnu montažu drvene fasade. Ako želimo napraviti okomitu fasadu, podkonstrukcije i zračne letvice moraju se u skladu s tim pravilno zakrenuti.

Vidno vijačenje lesene fasade
Slika 2: Prikaz vidljivog pričvršćivanja drvene fasade

VAŽNO! 
Vijci koje preporučamo za ugradnju fasadnih elemenata trebaju biti izrađeni od posebno jakog materijala od nehrđajućeg čelika (inox) koji će čvrsto pričvrstiti letvice i tijekom godina neće izgubiti svoja mehanička svojstva.

lesene fasade sibirski macesen