Drvene fasade - nevidljivo pričvršćivanje

Predstavljamo vam dva načina montaže drvene fasade, vidljivo ili nevidljivo pričvršćivanje. Bez obzira na način pričvršćivanja, postoji nekoliko vrsta podloge na koje možete montirati drvene elemente (montaža na: keramiku, željeznu konstrukciju, travnjak, drvenu konstrukciju ...).

Montažu drvene fasade možete izvoditi sami. Preporučuje se da imate neko iskustvo u obradi drveta i pravi alat. S veseljem ćemo Vam pomoći s našim savjetovanjem.

Nazovite nas na 01 349 86 05 ili pošaljite upit na e-mail #EM#696f646c4471636663276279#EM#. Naši savjetodavci će Vas savjetovati, pokazati Vam uzorke i napraviti informativnu neobavezujuću ponudu.


Nevidljivi pričvršćivanje dasaka za drvene fasade


Nevidljivo pričvršćivanje koristimo za drvene fasadne daske širine od 57 do 95 mm. Komplet sadrži aluminijske spojnice u crnoj boji i inox (nehrđajuće) vijke. U ponudi imamo 3 kompleta: spojnice za daske širine od 57 do 68 mm, od 69 do 80 mm i od 81 do 95 mm, te za njih odgovarajuće vijke koji ovise o debljini od drvenih dasaka, do 20 mm, do 24 mm i 30 mm ili više.


1. Nevidljivo pričvršćivanje drvenih dasaka za drvene fasade jednostavno izvodimo pomoću spojnica koje pričvrstimo s stražnje strane daske. Za učvršćivanje koristimo 2 vijka po spojnici. Na vidljivoj strani drvenih dasaka se glave vijaka na taj način ne vide. Vijci za učvršćivanje dolaze u kompletu s spojnicama.

Na širinu daske se pričvršćuje po 1 spojnica ovisno o razmaku potkonstrukcije. Razmak potkonstrukcije ovisi o debljini fasadnih dasaka. Obično je razmak potkonstrukcije za drvenu fasadu približno od 60 do 80 cm.

drvene fasade nevidljivo pričvršćivanje

Slika 1: Spojnice za nevidljivo pričvršćivanje s vijcima


2. Daske na koje smo pričvrstili spojnice sada podmetnemo pod prethodnu dasku, a na dugoj strani ih pričvrstimo vijcima na potkonstrukciju. Debljina spojnice je samo 6 mm. Zbog spojnice se daske bez napetosti gibaju ovisno na vremenske uvjete, što smanjuje pucanje i kalanje dasaka za fasadu.


drvene fasade nevidljivo pričvršćivanje

Slika 2: Montaža fasadnih elemenata s nevidljivim pričvršćivanjem


Prednost nevidljivog pričvršćivanja


Osim nevidljivog učvršćivanja s ovim sustavom postižemo i odvajanje od potkonstrukcije (u tom slučaju ne trebamo koristiti gumenu traku). Tim odvajanjem omogućujemo kontinuirano prozračivanje i sušenje drvene fasade. Zbog toga je drvena fasada stabilnija, jer je uvijanje i kalanje drveta minimalizirano. Na taj se način također i znatno produljiti vijek trajanja drvenih fasada.


drvene fasade